Natur kultur i mars 


SENASTE DOKUMENT


NATUR- OCH KULTURAKTIVITETER

Natur kultur i mars

 

Hur vädret är i mars vet man aldrig. Det kan vara mycket varierande från riktig vinter med snö och is men också en riktig vårmånad. Om kylan håller i sig så se tillbaka på naturutflyktstipsen från januari och februari om skidutflykter, skridskois och utflykter med vinterfåglar. De tipsen gäller så länge vintern håller i sig. 

Men när ljuset och vårvindarna kommer vill man kanske ut på vårligare utflykter.

Ett tips är att gå på en ugglepromenad. Ugglorna får vårkänslor tidigt och har redan börjat hoa i sina revir. Ugglorna hoar som bäst fina kvällar då det är vindstilla, just då det är som bäst att gå ut på en kvällspromenad. Hoandet börjar ofta ungefär en halvtimme efter att solen gått ned och fortsätter i skymningen och framåt.

Den vanligaste ugglan du hör är kattugglan men med lite tur kan du också få höra sparvuggla, berguv och hornuggla.

 

Förslag på fina ugglepromenader i olika delar av kommunen.

Nynäshamn - Käringboda naturreservat längs vägarna till Grava eller Rassa.

- Kalvövägen mot Kalvö strömmar

Torö -Mot Mossen, på vägarna bakom Torö butik

Stora Vika: Vägarna runt Djursnäs

Ösmo Körundavägen eller Muskan runt

Sorunda: Vägarna mellan Åby – Trollsta – Grödby

 

Ejdersträck på Ören

En riktig höjdarupplevelse i slutet av mars är att åka ut till Ören och titta på ejdersträcket vid fint väder. Vinden ska helst komma från sydväst så att de flygande ejdrarna får medvind. Har man tur och prickar in en bra dag kan man få se tusentals ejdrar komma sträckande förbi alldeles nära Örudden eller Stenstrand.

I vattnet utanför Örudden brukar samtidigt tusentals alfåglar uppehålla sig. Man får också höra deras vackra sång (a-ali enligt en fågelbok).

 

Uttersafari

Uttern har länge varit mycket sällsynt i vårt land. Under de två senaste åren har länsstyrelsen genomfört en omfattande utterinventering längs med vattendragen i Stockholms län.

Alldeles nyligen kom rapporten ”Utterns förekomst i Stockholms län 2007-2008” som kan läsas på länsstyrelsens hemsida. Glädjande nog har uttern hittat till våra trakter. Enligt rapporten finns den i vattensystemet från Östra Styran-Dyån-Fitunaån. Det är bara att ta med kikaren och ge sig ut på uttersafari. Den är troligen inte så lätt att få syn på men spår kan finnas i snön eller leran.

Passerar du Berga ängar har du också chans att få se stora flockar av sångsvanar.
 

Många och stora fåglar

Även om man inte är en speciellt fågelintresserad ornitolog så är det en mäktig naturupplevelse att få vara med och möta de stora flyttfåglarna när de väller in i kommunen och samlas i stora flockar. Detta skådespel spelas upp i slutet av mars. Vid Östra Styrans fågeltorn sitter man på första parkett och ser flera hundra grågäss anlända och ett hundratal kanadagäss. Även sångsvanarna kommer vid den här tiden.

 

Läs mer om upplevelser på Nynäshamns kommuns hemsida

 

2021-08-16 12:06:38