Natur och kultur i februari 


SENASTE DOKUMENT


NATUR- OCH KULTURAKTIVITETER

Natur och kultur i februari

Skidutflykter

Januari och Februari är årets kallaste månad. Då finns det chans att få uppleva både snö och is.

För den som vill ge sig ut i naturen på skidor finns det många alternativ. På golfbanan ,som har jämnt och fint underlag, körs det upp fina spår så fort någon snö har kommit. Mitt emot Kvarnängen väster om gamla Nynäsvägen börjar några fina spårslingor kring Fjättern. Där finns ett 2,5 km-spår som är upplyst men också flera andra spårslingor av olika längd. Ta gärna med fika en fin vinterdag och åk med hela familjen runt hela Fjättern.

Mycket vackra turer kan man hitta längs Järflottavägen från Krutkällan eller Sågen ner mot Grava. Vid bra snötillgång brukar alltid någon vara ute och göra upp ett spår i dessa marker som man kan följa.

I norra delen av kommunen finns många mindre skogsvägar som lämpar sig utmärkt för skidutfykter.

 

Skridskois

Är det kallt men ingen snö gör man sina naturutflykter på skridskor i stället för skidor.

Kommunen har många fina skridskosjöar att erbjuda Muskan, Styran, Fagersjön. 

Den vackra Långsjön lägger sig tidigt men kräver en längre promenad innan man kommer fram.
Bilder från Långsjön samt en Guldbrämad dykare som simmade under 6 cm is.
 
 
Bilder tagna av Mats Wejdmark
 
Fjättern är nog den mest välbesökta skridskosjön i kommunen. Här brukar finnas många erfarna åkare som den ovane kan fråga till råds. Hit åker man med hela familjen tar med matsäck, korv att grilla, sittunderlägg, bandyklubbor m.m. och stannar en stor del av dagen.

Men var försiktig! Svaga isar är inte att leka med! Åk alltid med en erfaren och iskunnig person. Isdubbar, ispik och livlina är nödvändigt att ha med ute på isen.

 

Utflykter med vinterfåglar

Under hösten flyttar en stor del av våra svenska fåglar, främst de insektsätande arterna, långt söderut. Andra arter, som t.ex. många änder som hittar mat så länge det finns öppet vatten, flyttar bara så långt som det behövs för att hålla undan från isen. Det innebär att stora flockar av sjöfågel tillbringar en stor del av vintern i Nynäshamnstrakten där öppet vatten finns. Vill du uppleva detta finns många vackra platser att besöka.

 

Ören med Stenstrand och Reveludden

Här finns oerhört vacker natur med öppen havshorisont och utsikt ut mot Landsort. Här samlas stora flockar av knipor, alfåglar och knölsvanar. Här patrullerar havsörnarna regelbundet över området på jakt efter mat.

 

Öja – Landsort

En dagsutflykt till Landsort är en upplevelse även vintertid. Ta morgonbåten ut och kvällsbåten hem och ta med ordentligt med matsäck och riktigt varma kläder.

Öjas sydspets är Södertörns sydligaste utpost och längre ut i skärgården kan man inte komma.

Ta en promenad i samhället, gå ned mot sydudden och upp till Fyren och se den fantastiska utsikten över havet. I de öppna vattnen här utanför stannar många fåglar till. Ofta ligger här flockar med 1000-tals alfåglar.

 

Häringe

Häringe ligger alldeles utanför vår kommungräns men kan ändå rekommenderas som ett mycket naturskönt utflyktsmål. En promenad runt Bobäcken och vikarna är en verklig naturupplevelse. I Vattnet utanför Bobäcken-Östnora ligger vid denna tid på året ofta stora flockar av salskrakar, viggar, brunänder, bergänder och sothöns. Havsörn ses så gott som alltid vid vandringar här ute.

 

Gun Svedman

2009-01-28 13:45:13